Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020-5312345
  • info@drie-ass.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345

Betalingsachterstand op de hypotheeklasten – Wat nu?

De hypotheeklast is maandelijks een zware financiële last. Maar wat is er mogelijk als er een achterstand ontstaat?

Door bepaalde oorzaken kunnen de hypotheeklasten onbetaalbaar worden. Wat kun je in dat geval het beste doen en wat juist niet?

Door bijvoorbeeld werkloosheid of opgebouwde schulden kun je moeite hebben met het betalen van de hypotheeklasten. Zodra duidelijk is dat je niet aan je verplichtingen kunt voldoen, kun je het beste gelijk in actie komen. Ga in gesprek met de hypotheekadviseur. Wat je in ieder geval niet moet doen is een achterstand opbouwen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Geldverstrekkers zijn graag bereid om mee te denken om betalingsproblemen op te lossen. Het verhelpen van het issue is namelijk ook in het belang van de geldverstrekker. Je kunt een betalingsregeling treffen. De opgelopen achterstand betaal je bijvoorbeeld af door maandelijks extra te betalen bovenop de reguliere maandlast. De geldverstrekker wil de achterstand wel incasseren, ga er maar niet vanuit dat ze jou een deel van de achterstand kwijtschelden. 

Hoe ziet een betalingsregeling eruit?

Je hebt bijvoorbeeld een achterstand opgelopen van twee maanden voor een totaalbedrag van 1.500 euro. Met de geldverstrekker spreek je af om het gat weer te dichten door het maandelijks betalen van 500 euro extra tot de achterstand is ingelopen. Als een dergelijk bedrag te hoog is, kun je dat beter vooraf duidelijk aangeven. De geldverstrekker moet wel vertrouwen houden in de afgesproken betalingsregeling. 

Wat als de maandlasten ondragelijk zijn?

Een achterstand weer inlopen is alleen mogelijk als je de toekomstige maandlasten kunt dragen en ook nog een bedrag over hebt om de schulden in te lossen. Als dat niet mogelijk is, kun je eventueel in samenwerking met de hypotheekadviseur de hypotheek aanpassen om zo lagere maandlasten te krijgen. 

Gebruik maken van de NHG

Als het inlopen van de achterstanden niet mogelijk is, zal het verkopen van het huis waarschijnlijk onvermijdelijk zijn. Huiseigenaren met een NHG hypotheek kunnen in bepaalde gevallen een beroep doen op de vangnetfunctie van de NHG. De restschulden bij verkoop van je huis worden dan kwijtgescholden. Maar er gelden wel strikte voorwaarden om van deze mogelijkheid gebruik te kunnen maken. Hiervoor is het nodig om in gesprek te blijven met de hypotheekadviseur. Er moet namelijk een traject worden gevolgd om kwijtschelding voor elkaar te krijgen.

Heb je nog geen achterstanden opgebouwd, maar weet je dat je in de toekomst niet meer aan jouw betalingsverplichtingen kunt voldoen? Ook in dat geval is het belangrijk om snel te handelen. Voordat er achterstanden zijn kun je eenvoudiger afspraken met de geldverstrekker maken dan achteraf.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 24-05-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.