Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020-5312345
  • info@drie-ass.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345

Een betere bescherming voor werknemers met schulden

Gerechtsdeurwaarders kunnen een loonbeslag leggen op het inkomen van werknemers. Mag dat?

Een betere bescherming voor werknemers met schulden

Gerechtsdeurwaarders kunnen een loonbeslag leggen op het inkomen van werknemers. Mag dat?

Bij een werknemer met schulden kan een deurwaarder beslag laten leggen op het inkomen. Maar dit kan de problemen groter maken. Kan het ook anders?

Een deurwaarder die beslag op het inkomen legt zorgt vaak niet voor een oplossing voor het probleem. Het kan ervoor zorgen dat een schuld wordt verrekend, maar er kunnen weer andere schulden ontstaan. Een loonbeslag zorgt vaak ook voor hoge proces- en executiekosten die de financiële zorgen nog groter kunnen maken. Een wetsvoorstel moet de werknemer beter beschermen tegen loonbeslagen. Wat houdt het wetsvoorstel in?

Wet stroomlijning keten voor derdenbeslag

Het bestaansminimum van werknemers moet beter beschermd worden. Ook moeten voor werknemers die al financiële zorgen hebben de problemen niet groter worden. Organisaties die beslag leggen bij een derde moeten onderling informatie kunnen uitwisselen om die persoon een bestaansminimum te kunnen garanderen. Ook moeten ze informatie hebben over de betreffende schuldenaar. Dan is het incassotraject beter af te stemmen op de persoonlijke situatie.

Wat maakt een betere stroomlijning noodzakelijk?

Als verschillende schuldeisers niet van elkaar weten wat ze doen, kunnen er onwenselijke situaties ontstaan die zorgen voor het groter worden van de schuldenproblematiek. Een deurwaarder wil bijvoorbeeld beslag leggen op een deel van iemands inkomen, maar een andere partij heeft ook al beslag gelegd op een deel van het inkomen. Door dit soort verschillende trajecten kan het voor een schuldenaar onmogelijk worden om het levensonderhoud nog te betalen. Dit zorgt ook voor extra kosten bij de instanties die schulden moeten incasseren en het zorgt bij de schuldenaar voor extra stress. In meerdere opzichten onwenselijk dus.

Rekening houden met lopende verrekeningen en beslagen

Bij problematische schulden moet er één coördinerende deurwaarder worden aangewezen die ervoor zorgt dat bijvoorbeeld de beslagvrije voet wordt bewaakt. Met andere woorden, de schuldenaar moet een inkomen overhouden om van rond te komen. Ook werkgevers van werknemers met schulden kunnen in dit traject worden betrokken. Bedrijven die zich richten op het incasseren van schulden kunnen baat hebben bij deze nieuwe wet.

Hoe hoog is de beslagvrije voet?

Dat is een deel van het inkomen waar schuldeisers geen beslag op kunnen leggen. De hoogte van het bedrag is onder andere afhankelijk van de gezinssamenstelling van de schuldenaar.

Moet je als werkgever meewerken aan een beslaglegging bij een werknemer?

Ja, je bent wettelijk verplicht om mee te werken aan het leggen van een loonbeslag. Loonbeslagen worden uitgevoerd door een gerechtsdeurwaarder. De toestemming wordt verkregen door een rechterlijk vonnis. Ook moet je als werkgever informatie verstrekken die noodzakelijk is voor de kwestie.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 15-11-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.