Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020-5312345
  • info@drie-ass.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345

Een hypotheek afsluiten met een coronaverklaring

Voordat geldverstrekkers een hypotheek verstrekken kunnen ze je een coronaverklaring voorleggen. Wat houdt het in en wordt het aanvragen hierdoor lastiger?

We zitten in een nieuwe crisis, namelijk de coronacrisis. De geldverstrekkers houden er rekening mee dat het inkomen de komende jaren kan zakken. Door deze onzekerheid kunnen ze een coronaverklaring een onderdeel van het acceptatieproces maken.

Het wel of niet krijgen van de hypotheek wordt dus afhankelijk gemaakt van prognoses.​

 

Wat is een coronaverklaring?

Dit is een vragenlijst die de geldverstrekker voorlegt aan de aanvrager van de hypotheek. Hierin staan vragen over de financiële verwachtingen voor de toekomst. Met de antwoorden kan een conclusie worden getrokken over de zekerheid van het inkomen. Gaat de coronacrisis het inkomen van de aanvrager van de hypotheek verlagen? De geldverstrekker neemt de antwoorden mee in het acceptatieproces. Het wel of niet krijgen van de hypotheek wordt dus afhankelijk gemaakt van prognoses.

Ook met een vast contract is het inkomen niet zeker

Het hebben van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wil nog niet zeggen dat de geldverstrekker voldoende zekerheid heeft over het inkomen. Werknemers in zwaar getroffen sectoren, zoals de horeca en de toeristenbranche, kunnen de komende maanden of jaren hun baan verliezen. Ook ondernemers met goede jaarcijfers kunnen mogelijk toch geen hypotheek krijgen als er onvoldoende vertrouwen is in de toekomst.

Een intentieverklaring is minder waard geworden

Werknemers met een tijdelijk contract kunnen met een intentieverklaring laten zien dat de werkgever de intentie heeft om het tijdelijk contract om te zetten naar een vast contract. Maar ook met een intentieverklaring blijven financiële instellingen vragen stellen over de stabiliteit van het inkomen.

Wordt het afsluiten van een hypotheek onmogelijk gemaakt door de coronaverklaring?

Nee, zo erg is het gelukkig niet. Met een stabiel inkomen gaat het afsluiten van een hypotheek waarschijnlijk gewoon lukken, maar niet voor iedereen. De geldverstrekkers zijn sceptischer geworden over de stabiliteit van het inkomen. Als een hypotheekaanvraag wordt afgewezen, hoeft dat nog niet te betekenen dat je geen hypotheek kunt afsluiten. Mogelijk is een andere geldverstrekker wel bereid om jou het gewenste bedrag te lenen.

Laat je vooral niet afschrikken door de coronaverklaring

Met de coronaverklaring zoeken geldverstrekkers uit of ze het financieel verantwoord vinden om jou het geld te lenen, maar laat je vooral niet afschrikken. Werknemers in zwaar getroffen sectoren komen lastiger aan een hypotheek, maar er is geen reden om je wens om te kopen in de ijskast te zetten.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 04-09-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens