Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 020-5312345
  • info@drie-ass.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Telefoon 020-5312345

Na een scheiding kan je pensioen flink tegenvallen

Bij een scheiding verdelen de ex-partners de bezittingen en de schulden. Ook het pensioen wordt in de verdeling meegenomen. Dit heeft grote gevolgen.

Na een scheiding heeft de ex-partner wettelijk recht op de helft van het opgebouwde pensioen. De ex-partner kan het verzoek tot verdeling rechtstreeks indienen bij de pensioenuitvoerder van de voormalige partner. Het recht geldt voor huwelijkspartners en voor partners met een geregistreerd partnerschap. In andere samenlevingsvormen moeten de partners zelf afspraken maken over een eventuele verdeling.

Je kunt het pensioentekort opvangen, maar niet binnen de regeling zelf. Je moet dus zelf voorzieningen treffen.​

 

De verdeling van de pensioenrechten heeft een blijvend effect

Het huidige pensioenstelsel is erop gericht om een percentage van het gemiddelde loon aan pensioen op te bouwen. Ieder jaar bouw je een deel van de uiteindelijke pensioenuitkering op. Door het verdelen van de pensioenrechten raak je een deel van de opgebouwde pensioenrechten kwijt. In de resterende periode tot aan je pensioen herstel je de misgelopen pensioenrechten niet meer. Je kunt het pensioentekort opvangen, maar niet binnen de regeling zelf. Je moet dus zelf voorzieningen treffen.

Hoe kun je een pensioentekort opvangen?

Je kunt na je pensionering nog in deeltijd blijven werken, maar dat is waarschijnlijk niet de optie waar jouw voorkeur naar uit gaat. Een andere mogelijkheid is het opbouwen van een lijfrentekapitaal. Je zet bijvoorbeeld maandelijks een bedrag opzij, waarmee een kapitaal wordt opgebouwd waarmee je op de pensioendatum een lijfrente-uitkering aankoopt. De inleg is aftrekbaar van het inkomen en de uitkering wordt uiteindelijk weer belast. Je kunt er ook voor kiezen om een kapitaal op te bouwen op bijvoorbeeld een beleggingsrekening. Sparen kan ook, maar helaas is er nauwelijks nog een rentevergoeding.

Wat is het nadeel van zelf sparen of beleggen?

Kapitaal dat je reserveert voor je oudedag telt bij het sparen en het beleggen wel mee voor de vermogensrendementsheffing. Dat is de heffing van de Belastingdienst over je vermogen. Er geldt een vrijstelling van 30.846 euro in 2020 en over het meerdere betaal je jaarlijks belasting. Het is geen hoge heffing, maar wel een jaarlijks terugkerende heffing. Iets om rekening mee te houden dus.

Of je zorgt voor lagere maandlasten

Een pensioentekort kun je ook compenseren met lagere maandlasten. Een afbetaalde eigen woning zorgt voor meer bestedingsruimte. Je kunt de overwaarde in het huis ook gebruiken voor het aanvullen van de pensioeninkomsten. Met een verzilverhypotheek kun je weer een lening afsluiten met het huis als onderpand. Het leenbedrag krijg je uitgekeerd en daar kun je jouw pensioeninkomen mee aanvullen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 02-09-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.